top of page

Zesde Indische Letterenlezing

Op vrijdag 30 september 2022 zal de Zesde Indische Letterenlezing plaatsvinden met de voordracht van prof. dr. Pamela Pattynama, emeritus bijzonder hoogleraar Koloniale en Postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, onder de titel:


Indië nu. Over koloniale teksten, film, her-herinneren en collectief geheugen


Het koloniale verleden is vanaf de onafhankelijkheid van Indonesië een open zenuw geweest. De afgelopen tijd werd ‘doofpot’ Indië echter een hot item dat onze collectieve herinneringen onder druk zet. De verhitte debatten, de ophef, de pijn en woede bewijzen dat Indië geen verleden tijd is, maar lééft, verandert en deel uitmaakt van Nederland nu, cultureel, politiek en emotioneel. Het noodzakelijke proces van her-herinneren en her-lezen is al in gang gezet: zo transformeerde de njai van gedemoniseerde figuur tot geëerde voormoeder, nodigt het Indisch Herinneringscentrum Indonesische schrijvers uit, en levert de nieuwe Spiegel postkoloniale herlezingen. Maar hoe nu verder?


Hoe gaan wij, lezers van Indische Letteren met dit veranderende herinneringsperspectief om? Hoe functioneren koloniale teksten en films in deze tijd? Wellicht is een antwoord op deze vragen te vinden in het recente werk van filmers en schrijvers die op de een of andere wijze gebruik maken van found footage technieken. Zo plaatsen filmmaaksters Sandra Beerends en Monique Verhoekx, auteurs Alfred Birney en Gustaaf Peek oud materiaal in een nieuwe context en roepen daarmee actuele betekenissen op.


Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om deze lezing bij te wonen. De toegang is vrij.


Datum: vrijdag 30 september 2022

Tijd: 16:00 - 17:00 uur

Locatie: Lipsius, zaal 019, Cleveringaplaats 1, 2311 BD Leiden

Let op! Kunt u niet aanwezig zijn? Geen paniek! De lezing is hier online te volgen.


Foto Pamela Pattynama: Eduard Lampe


Comentarios


bottom of page